
Seria Detaliul - The Detail Series
Seria Detaliul este o colecție de albume ce promovează diverse stiluri naționale ale perioadei 1900. Noi suntem Maria Poștea și Bogdan Gărgăriță, fondatorii editurii Intaglio și inițiatorii acestui proiect amplu. Ideea izvorăște din pasiunea noastră pentru arta și arhitectura 1900 dar și din dorința noastră de a semnala starea deplorabilă în care se află o mare parte dintre clădirile de patrimoniu.
În plimbările noastre, am constatat că multe bijuterii arhitecturale pe lângă care trecem zilnic stau “ascunse” de cabluri, deteriorări și vandalizări. Altele sunt renovate fără a se ține cont de aspectul original, astupând sau modificând ornamentica de pe fațadă. De multe ori, materialele și tehnicile folosite nu sunt cele corespunzătoare, neținându-se cont de autenticitatea și valoarea istorică a clădirilor. Prin albumele seriei Detaliul, dorim să atragem atenția asupra nevoii de conservare și restaurare adecvată. Pentru a le pune mai bine în valoare, am decis să ilustrăm fațadele și ornamentele în acuarelă, în locul fotografiilor, “restaurându-le” pentru a le reda frumusețea de odinioară.
Primul album, “Detaliul Neoromânesc - București”, scris de Dr. Oana Marinache, a apărut în urma a două campanii de crowdfunding de succes de pe platformele Startarium și Kickstarter. Cu susținerea cititorilor noștri, am reușit să facem cunoscut stilul nostru național în lume (Statele Unite ale Americii, Canada, Rusia, Australia, Emiratele Unite Arabe, Singapore și în întreaga Europă). Influențați de proiectele noastre, mulți dintre cei care ne urmăresc ne-au mărturisit că au început să observe mai bine, chiar să caute cu interes clădirile de patrimoniu și detaliile arhitecturale.
Astfel, albumul “Detaliul Secession - Timișoara” a venit ca o urmare firească și o necesitate de a promova frumoasele clădiri care, asemenea celor neoromânești din București, se află într-o stare avansată de degradare și riscă să dispară definitiv din peisajul urban.
Textul albumelor din Seria Detaliul este realizat ca de fiecare dată de istorici sau arhitecți locali. Mihai Moldovan, autorul textului și managerul proiectului Heritage of Timișoara, ne-a ajutat să catalogăm și documentăm clădirile Secession din Timișoara și să selectăm ornamentele și fațadele ce vor compune albumul. “Detaliul Secession - Timișoara” este tradus în patru limbi: română, maghiară, germană și engleză, pentru a promova patrimoniul Timișorean atât în țară cât și pe plan internațional. Și acest album a beneficiat de o campanie de crowdfunding de succes, iar tiparul său se datorează susținătorilor proiectului nostru de pe platforma Consolid8. Mulțumim tuturor celor care au contribuit la realizarea acestor două albume de colecție!